Save the Piano: Avondconcert Kamermuziek

Locatie: Witte Zaal, Koninklijk Conservatorium
Prijs: €12/ vriend: €9

Charlotte Cromheeke, zang│Aäron Wajnberg en Dmytro Sukhovienko, piano

"Toen de legendarische violist Yehudi Menuhin de Oekraïense pianist Dmytro Sukhovienko in 1995 hoorde spelen, bood deze hem meteen een beurs aan om te studeren aan de International Menuhin Academy te Gstaad. Intussen bracht een briljante internationale solistencarrière Dmytro naar de grootste concertzalen wereldwijd.

Met Aaron Wajnberg, alumnus en docent aan het Koninklijk Conservatorium Antwerpen, vormt hij sinds kort een pianoduo. Zij zullen voor de gelegenheid een programma brengen met muziek van Shostakovich, Grieg, Glass en Ravel. Alvorens beide pianisten echter het podium betreden zal sopraan Charlotte Cromheeke een programma brengen met enkele liederen en aria’s.

Shostakovich schreef zijn virtuoze “concertino voor 2 piano’s” in 1954 voor zijn zoon Maxim, die toen student was aan het Conservatorium te Moskou. Het werk opent met een typisch Russische treurzang die snel plaatsmaakt voor speels, ritmisch en melodisch passagespel waar beide pianisten zich naar hartelust in kunnen uitleven.

De minimalistische muziek van Philip Glass staat hiermee in groot contrast, al heeft deze Amerikaanse componist ook Russische roots en kan men af en toe duidelijke verwijzingen waarnemen van Slavische melodieën.

Na de pauze reizen we van de Noorse fjorden tot de Spaanse zon: Grieg’s thema met variaties en Ravel’s Rhapsodie Espganole vormen het sluitstuk van deze gevarieerde avond."

Tre Sonneti di Petrarca “Non trovo pace” - Franz Liszt

The Nanny & the Beetle - Modest Mussorgsky

Steal me sweet thief (The Old maid and the thief) - Gian Carlo Menotti

“Non monsieur mon mari!” (Les mamelles de Tirésias) - Francis Poulenc