SAVE THE PIANO

Gepubliceerd op: 20 september 2016 16:00u

87 piano’s vervangen of renoveren en daarvoor 600.000 euro inzamelen over vier jaar. Die ambitie wordt deze ochtend met een opvallende en ludieke actie bekendgemaakt door het Koninklijk Conservatorium Antwerpen en Stichting Conservatorium Antwerpen.

Een meterslang pianoklavier, gevormd door pianisten, dansers, bijzondere gasten en studenten, een enorm spandoek met de woorden ‘Save the piano’ voor al het verkeer aan de binnensingel, een uitzonderlijke compositie ‘Ariëtta, De dood van de piano’, geschreven door KEW-winnaar Nils Van der Plancken, en spectaculair pianospel door 8 piano-prijspaarden uit het Conservatorium*. Met deze acties werd een fondsenwervingscampagne ontrold waarmee de Stichting Conservatorium Antwerpen het Conservatorium kan bijstaan in de realisatie van het Pianoplan.

Cathy Berx, Gouverneur provincie Antwerpen en voorzitter van de Stichting: "Wat is een conservatorium zonder piano's in topvorm? Ik ben trots dat we als Stichting Conservatorium Antwerpen samen met bedrijfsleiders en particulieren de unieke voortrekkersrol van ons conservatorium voluit erkennen. Ook met dit ambitieus pianoplan maakt de Stichting die waardering voor ons conservatorium, haar docenten en studenten graag heel tastbaar. Als u er mee uw schouders onder zet, wint iedereen. Onze studenten kunnen leren en oefenen op mooie, oorstrelende instrumenten. Zij verdienen het. U kan nu en later genieten van nieuwe generaties topmusici. En daarbij ook een beetje trots zijn op u zelf, want u droeg een steentje bij tot hun succes. U verdient het. Doe mee, maak mee het verschil. Het Conservatorium Antwerpen, de docenten en studenten zullen u meer dan dankbaar zijn."

“De piano is een hoeksteen van al onze opleidingen in muziek, drama en dans”, zegt Freddy Marien, hoofd van het Antwerps Conservatorium. “Dit pianoplan betekent dan ook niet zomaar een facelift maar een ambitieus plan om het park van 41 vleugelpiano’s en 46 buffetpiano’s grondig te vernieuwen. Dat wij daarvoor op de steun van de Vrienden en Stichting Conservatorium Antwerpen kunnen rekenen is een ongelooflijke troef.”

Sinds haar oprichting in 1999 motiveert de Stichting Conservatorium Antwerpen ondernemers en bedrijven om, vanuit hun economisch-maatschappelijke opdracht, het Conservatorium financieel te steunen. Enkele jaren geleden werd ook het donateurschap ingevoerd waardoor het ook voor privépersonen mogelijk werd om een bijdrage te leveren. De middelen die de Stichting op deze manier bijeenbrengt zorgen ervoor dat het Conservatorium haar artistieke opleidingen op het hoogste niveau kan uitbouwen en haar uitstraling kan versterken. Al jaren genieten het Conservatorium en de Stichting van een warme band met het sociaaleconomisch en cultureel weefsel. Getuige daarvan is de jaarlijkse uitreiking van de titel Maestro Honoris Causa aan een prominent cultuurmaker tijdens een sfeervol galaconcert in deSingel. 

Later op het jaar worden meer acties gepland om deze campagne in de verf te zetten.

*Eliane Rodrigues (laureaat KEW 1983), Aaron Wajnberg, Stephanie Proot (halve finale KEW 2013), Nikolaas Kende (halve finale KEW 2007), Lies Colman, Mathias Coppens, Annemie Wuyts en Nils Van der Plancken (laureaat KEW compositie 2013).

DONEREN?

Klik hier 

PERS

Beluister hier Aaron Wajnberg, pianist en vakgroepvoorzitter van de pianoafdeling, vertelt over Save The Piano tijdens 'Espresso' op Klara.

LINKS

www.savethepiano.be

www.stichtingconservatorium.be

School of Arts AP Hogeschool, Desguinlei 25, 2018 Antwerpen    -    conservatorium@ap.be    -    +32 3 244 18 00