Nieuwe doctor in de kunsten

Gepubliceerd op: 27 november 2018 10:23u

Vorige woensdag stelde Adilia Yip in een volle Witte zaal haar doctoraatsonderzoek "Inventing New Marimba Performance from the African Balafon Music Practice" voor. De percussioniste en marimbaspeelster onderzocht de West-Afrikaanse klanken en muzikale tradities van de balafon. Een balafon is een etnische xylofoon die wordt beschouwd als de voorloper van de marimba, met kalebassen opgehangen onder de houten latten

Ze reisde naar Mali en Burkina Faso, waar ze de balafoon leerde spelen en probeerde vervolgens de balafoonmuziek naar haar eigen instrument te vertalen. Geïnspireerd door het complexe polyritme van de balafoon, geavanceerde coördinatietechnieken en een verschillende leerbenadering verbreedde deze interculturele ervaring Adilia's opvattingen over de muziek en het leven. Het bracht haar waardevolle artistieke inzichten om haar oorspronkelijke marimba-prestatievaardigheden te verrijken.
Ten slotte nodigde ze (klassieke) componisten uit om stukken voor de marimba te schrijven, met behulp van West-Afrikaanse invloeden. Het resultaat is een nieuwe en exotische toevoeging aan het marimba-muziekrepertoire.

Tijdens haar doctoraatsverdediging bracht Adilia "In the Heat of the Moment', een concertprogramma met stukken van vijf hedendaagse componisten exclusief voor dit onderzoeksproject. In de jury zaten naast haar promotoren Henk De Smaele (Universiteit Antwerpen, ARIA) en Kathleen Coessens (Koninklijk Conservatorium Antwerpen, Koninklijk Conservatorium Brussel) ook Bart Quartier (Koninklijk Conservatorium Brussel), Valerie Naranjo (New York University, Steinhardt), Wim Henderickx (Koninklijk Conservatorium Antwerpen, Amsterdam University of the Arts) en voorzitter Bart Eeckhout (Universiteit Antwerpen). 
De jury prees het doorzettingsvermogen van Adilia Yip en haar kennis van de balafoon. Ook de presentatie, met veel audio-visueel materiaal werd heel waardevol geacht, alsook het nieuwe repertoire dat ze liet schrijven. Complimenten waren er ook voor de componisten, die de klank van de balafoon op een interessante manier naar de marimba hadden vertaald. Onder luid applaus werd Adilia Yip dan ook de achtste Doctor in de Kunsten van het Koninklijk Conservatorium Antwerpen.

Adilia Yip werd geboren in Hong Kong en is een marimbaspeler / percussionist en artistiek onderzoeker gevestigd in België. Ze behaalde een Master in slagwerk aan het Koninklijk Conservatorium Antwerpen en een Master in kamermuziek aan het Lemmensinstituut Leuven. Zij is een fellow van het docARTES-programma van het Orpheus Instituut in Gent.

School of Arts AP Hogeschool, Desguinlei 25, 2018 Antwerpen    -    conservatorium@ap.be    -    +32 3 244 18 00